Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

 Project Β΄Τετραμήνου 2012

topikiistoria

Έχουμε 57 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα124
mod_vvisit_counterΧθες506
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα2823
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα10519
mod_vvisit_counterΣυνολικά976663

Αρχική Προγράμματα Πολιτιστικό Πρόγραμμα Θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος»

 Λίγα λόγια για το έργο « Ο Αμερικάνος » του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη15542131 923711507760155 2208392051053827804 n

Επιλογή του θέματος

Το πρώτο πολιτιστικό πρόγραμμα αφορούσε στην προετοιμασία και την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης. Επιλέξαμε  να διασκευάσουμε και να ανεβάσουμε  ένα Χριστουγεννιάτικο διήγημα,  τον Αμερικάνο του Παπαδιαμάντη. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαμε να διοργανώσουμε μια τυπική Χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία θα μας μετέφερε στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της Σκιάθου τον 19ο αιώνα. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο διήγημα γιατί είναι επίκαιρο.

Είναι επίκαιρο θεματικά. Όχι γιατί είναι Χριστουγεννιάτικο , αλλά γιατί ο συγγραφέας  γράφει για το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική το 19ο αιώνα. Και εμείς ζούμε σήμερα ένα ανάλογο διπλό μεταναστευτικό ρεύμα . Αποχαιρετούμε τα παιδιά μας που φεύγουν δυστυχώς μαζικά από τη χώρα από τη μια, και από την άλλη υποδεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες αναξιοπαθούντες που φτάνουν μαζικά στη χώρα μας.

 Ο συγγραφέας  επίσης ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης διακρίνεται από μια βαθιά θρησκευτική πίστη. Δικαίως ονομάστηκε Κοσμοκαλόγερος. Αποτελεί πρότυπο αγάπης Χριστιανικής. Λατρεύει το Θεό , αλλά τον υπηρετεί μέσα από την προσφορά στο συνάνθρωπο. Μας συγκινεί και μας ευαισθητοποιεί πάντα η παρηγορητική του ματιά προς τους δυστυχισμένους και καταφρονεμένους της ζωής.

Ο Αμερικάνος του λοιπόν  είναι ο Γιάννης ο Μοθωνιός. Λείπει σχεδόν 25 χρόνια από τη Σκιάθο, τα πάντα έχουν αλλάξει, οι γονείς του πέθαναν, το σπίτι ρήμαξε, τη γλώσσα του σχεδόν την έχει ξεχάσει… ο Γιάννης ο Μοθωνιός  ξεκίνησε φτωχός  για την Αμερική  και επιστρέφει πλούσιος  στη Σκιάθο προσδοκώντας όμως  ένα θαύμα… Ο Αμερικάνος θα μπορούσε να είναι ένας από μας, ένας από τους νέους που μεταναστεύουν … Θα μπορούσε να είναι  και  ο ξένος, ο  μετανάστης, ο πρόσφυγας που ζητά άσυλο

Ο Παπαδιαμάντης μας καλεί λοιπόν μέσα από τον Αμερικάνο όχι μόνο να νιώσουμε τον πόνο του ανθρώπου που αφήνει τους αγαπημένους του και την πατρίδα του ,  αλλά και τον πόνο του ανθρώπου που αισθάνεται  ξένος σε έναν τόπο. Μας καλεί να πλησιάσουμε το συνάνθρωπό μας  και να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας. Μας καλεί να ζήσουμε το Χριστουγεννιάτικο όνειρο!

Προετοιμασία

Αφού επιλέξαμε το διήγημα, το διασκευάσαμε , έτσι ώστε να  γίνει θεατρικό έργο. Επίσης προσθέσαμε κάλαντα από πολλές περιοχές της Ελλάδος, έτσι ώστε να τονίσουμε τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Φροντίσαμε τα σκηνικά και τα κοστούμια των ηθοποιών να ταιριάζουν με την εποχή του 19ου αι. Επίσης, δημιουργήσαμε αφίσα, πρόσκληση και σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή της εκδήλωσης και πρόγραμμα  που επιδόθηκε στους θεατές.

Παράσταση

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18.30 στην αίθουσα Τελετών του πρώην Δημαρχείου Νεάπολης.  Μετά το πέρας της παράστασης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο Bazaar.

Πρόσκληση-Αφίσα

Πρόγραμμα

Βίντεο της παράστασης

Βρες τη σχολή που σου

ταιριάζει με λίγα click

buddy-with-symbol-transparent 3

O ιστότοπος δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο και τη χρήση των εξωτερικών σελίδων προς τις οποίες διατηρεί συνδέσμους.
Σχεδίαση - Διαχείριση 2010-2011: Σόνια Κοσμίδου ΠΕ19

Σχεδίαση - Διαχείριση 2011-2012: Στρατής Μουσχούλης ΠΕ11