Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

 Project Β΄Τετραμήνου 2012

topikiistoria

Έχουμε 63 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα138
mod_vvisit_counterΧθες506
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα2837
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα10533
mod_vvisit_counterΣυνολικά976677

Αρχική Η Νεάπολη... Ιστορικά στοιχεία

Νεάπολη - Ιστορικά στοιχεία

Ευρετήριο Άρθρου
Νεάπολη - Ιστορικά στοιχεία
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Όλες οι Σελίδες

Η Νεάπολη είναι μια ελληνική κωμόπολη, αγροτικό και οικονομικό κέντρο της Επαρχίας Βοΐου, του Νομού Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρα, μάλλον στη θέση αρχαίας πόλης. Αρχαίοι τάφοι, αγγεία και άλλα κτερίσματα βεβαιώνουν την ύπαρξη της. Ίσως μάλιστα να πρόκειται για την αρχαία Λεβαία, την οποία ο Ηρόδοτος συνδέει με το γενάρχη των Αργεαδών. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Μετονομάστηκε σε κοινότητα Νεαπόλεως στις 11 Σεπτεμβρίου 1928. Η επιτροπή των κατοίκων είχε προτείνει να μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρεια». Επίσης πρότειναν «Καλλιθέα» με 7 ψήφους διότι έχει ωραία θέα, τοποθεσία γραφική, ύδατα αρκετά προς στολισμό της κωμοπόλεως. Με ψήφους 6 προτάθηκε «Νέα Ίμερα» διότι το 1/3 των προσφύγων προέρχεται εκ της Ιμέρας του Πόντου.

Ο Δήμος Νεάπολης είναι ένας δήμος του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού. Καταλαμβάνει έκταση 238.277 στρεμμάτων και έχει (πραγματικό) πληθυσμό 5.121 κατοίκους. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία . Έδρα του είναι η Νεάπολη, από την οποία πήρε και το όνομά του. Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Νεαπόλεως αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών. Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν οι Αθανάσιος Θωμά (γεν. 1798), Κωνσταντίνος Τόλιου (γεν. 1797), Γεώργιος Ζήση (γεν. 1803), Ευθύμιος ("Θύμιος") Γεωργίου (γεν. 1796), Κωνσταντίνος Μιχάλη (γεν. 1803) και Αθανάσιος Νεράιδου.

Πηγή : el.wikipedia.org

 Οι ρίζες της Ιστορίας του Δήμου φτάνουν στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Αντ. Κεραμόπουλο, η Λεβαία – αρχαία πόλη, απ’ όπου προήλθαν οι Αργεάδες Βασιλείς, οι οποίοι μετοίκησαν και έκτισαν τη Βεργίνα – πιθανόν να είναι η τοποθεσία « Ανάνα » της Πλατανιάς, ενώ κατά τον κ. Δημήτρη Κανατσούλη, η Λεβαία ήταν το « Μπουμπούστι », δηλαδή η σημερινή Πλατανιά.

Ο κ. Κεραμόπουλος υποστηρίζει επίσης ότι στην περιοχή "Σαΐτα", που βρίσκεται 1,5 χμ. από το σημερινό Δρυόβουνο, έγιναν μάχες μεταξύ των Βασιλέων του Κράτους της Ορεστίδος και του Κράτους της Ελιμείας.
Πάντως στην περιοχή (Δ.Δ. Πλατανιάς) βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, και εκθέτονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Κοζάνης, ενώ καθημερινά εντοπίζονται, από τυχαίες ανασκαφές, νέα ευρήματα από τα οποία άλλα μεταφέρονται σε μουσεία (Κοζάνης, Αιανής), ενώ άλλα εντοπίστηκαν και επιχωματώθηκαν.
Ακόμη σε ανασκαφές που έγιναν, υπό την εποπτεία της Αρχαιολόγου κα. Καραμήτρου, βρέθηκε κεραμοποιείο καθώς και μοναδικά ευρήματα από τη Λίθινη περίοδο, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης.
Σήμερα ο Δήμος Νεάπολης κατοικείται κυρίως από γηγενής κατοίκους, όμως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού προέρχεται από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι μετοίκησαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, την περίοδο 1922-1924.Βρες τη σχολή που σου

ταιριάζει με λίγα click

buddy-with-symbol-transparent 3

O ιστότοπος δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο και τη χρήση των εξωτερικών σελίδων προς τις οποίες διατηρεί συνδέσμους.
Σχεδίαση - Διαχείριση 2010-2011: Σόνια Κοσμίδου ΠΕ19

Σχεδίαση - Διαχείριση 2011-2012: Στρατής Μουσχούλης ΠΕ11