Ιστορικό περίπτερο Νεάπολης

 Νεαπολίτικα Δυτ.Μακεδονίας Φύλλο

 77  76-75 74-73
72-71 70-69  68-67  66-65 64-63
62  61-60  59-58   57-56  55-54
 53-52  51-50-49  48-47  46-45  44-43
 42-41  40-39-38 37-36-35 34-33-32  31-1

τόμος 1ος , τόμος 2ος, τόμος 3ος

eksofilo

xronika
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα81
mod_vvisit_counterΧθες42
mod_vvisit_counterΑυτή την Εβδομάδα344
mod_vvisit_counterΑυτό το Μήνα1200
mod_vvisit_counterΣύνολο Επισκεπτών192623

We have: 50 guests online
Σήμερα: Ιουν 23, 2018
Αρχική σελίδα Περίπτερο ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

4ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website,
γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»

2011-2012

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Τίτλος εργασίας

«Οδοιπορικό από τη Λειψίστα   στη? Νεάπολη»

Τίτλος τμήματος/τάξης/

σχολείου/συλλόγου

Τάξη Α, τμήμα 1,Γενικού Λυκείου Νεάπολης Κοζάνης

Ηλικία μαθητών

15-16

Αριθμός μαθητών

20

Κατηγορία συμμετοχής

Ιστορία

Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου συμμετοχής & επικοινωνίας

Μουσχούλης Ευστράτιος

e-mail υπεύθυνου

συμμετοχής & επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Διασύνδεση με τη συμμετοχή μας (λινκ)

http://lyk-neapol.koz.sch.gr/autosch/joomla15

 

Γενικά στοιχεία

 

Η περιοχή μας


Η Νεάπολη Κοζάνης βρίσκεται στην εσχατιά της ΒΔ. Μακεδονίας. Η καταγωγή των κατοίκων συνθέτει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, προσφύγων από πολλές και διαφορετικές πατρογονικές εστίες, και γηγενών . Άλλοι ξεκίνησαν από τον Εύξεινο Πόντο, άλλοι από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη και άλλοι από τις γύρω περιοχές. Όλοι όμως έχουν ως σημείο αναφοράς την πόλη μας. Στον τόπο αυτό βρέθηκαν από το 1912 έως το 1924 και κλήθηκαν να τον ονομάσουν  ΠΑΤΡΙΔΑ.

 

Περίληψη της εργασίας μας


Στα πλαίσια του 3ωρου μαθήματος της Ερευνητικής εργασίας (project) της Α΄ Λυκείου αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κατασκευή και τον εμπλουτισμό με εκπαιδευτικό υλικό της Σχολικής μας Ιστοσελίδας. Στη διαδρομή της εργασίας όμως ανακαλύψαμε το διαγωνισμό «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε διεξοδικά με την ανάδειξη της τοπικής μας Ιστορίας ,να κατασκευάσουμε μια δεύτερη ιστοσελίδα ,η οποία θα φιλοξενήσει την εργασία μας και θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό αυτό.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η συγκέντρωση των ιστορικών πηγών και η ψηφιοποίηση τους (αφού πήραμε την σχετική άδεια γι? αυτό). Χωριστήκαμε λοιπόν σε ομάδες εργασίας και ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στο χωροχρόνο από την Αρχαιότητα μέχρι και την Μεταπολεμική περίοδο. Η εργασία μας φιλοδοξεί να παρουσιάσει βασικούς σταθμούς της Ιστορίας του τόπου μας.

Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων σχετικά με την τοπική μας Ιστορία, η οποία δεν υπήρχε ως τώρα. Ευελπιστούμε ότι θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα άρθρα και ότι θα γίνει κτήμα των μαθητών του σχολείου μας (και όχι μόνο)η ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή της περιοχής, η οποία ήταν άγνωστη και παραμελημένη. Προκειμένου να εκπονηθεί η εργασία ζητήθηκε βοήθεια από τους γηραιούς κατοίκους της περιοχής, από τους υπεύθυνους των Λαογραφικών μουσείων και Συλλογών ,από το Δήμο Νεάπολης και από τον Πρόεδρο του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νεαπολιτών Βοϊου , ο οποίος δώρισε στη σχολική μας βιβλιοθήκη μια πλήρη σειρά από 74 τεύχη (μέχρι τώρα)του περιοδικού Νεαπολίτικα Δυτ. Μακεδονίας. Αυτά αποτελέσαν την κύρια βάση των πηγών μας.


Προβλήματα στην πορεία της εργασίας ?ας

 

Στην υλοποίηση της εργασίας μας το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών που έπρεπε να ψηφιοποιηθεί. και σε συνάρτηση με την έλλειψη ποιοτικών συσκευών (scanner),την αργή ταχύτητα του σχολικού δικτύου και την παλαιότητα των υπολογιστών του σχολικού εργαστηρίου, έκαναν πολύ πιο χρονοβόρα την εργασία.

Επίσης οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που είχαμε προγραμματίσει με το τμήμα στα Λαογραφικά μουσεία και στη Μονή Μεταμόρφωσης στο Δρυόβουνο, δεν έγιναν λόγω τεράστιας γραφειοκρατίας για τις μετακινήσεις των παιδιών εντός σχολικού ωραρίου. Έτσι έγιναν μόνο από τον καθηγητή και τον υπεύθυνο της εργασίας εκτός σχολικού ωραρίου.

Δεν προλάβαμε να συλλέξουμε αρκετό φωτογραφικό υλικό για τη δημιουργία φωτογραφικού αρχείου όπως είχαμε σχεδιάσει. Δεν προλάβαμε επίσης να κάνουμε αφιερώματα στα δεκάδες χωριά που πλαισιώνουν την περιοχή της Νεάπολης. Έχουμε αποφασίσει όμως να ασχοληθούμε οπωσδήποτε με αυτά σε μια άλλη εργασία στο μέλλον.

 

Κύρια περιγραφή της εργασίας ?ας ? βασικά στοιχεία της

 

Πώς οι δραστηριότητές ?ας και η έρευνά ?ας ?ε αυτήν την εργασία για το διαδικτυακό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μοιραστείτε & κερδίστε» συμπλήρωσαν τη διδασκαλία διδακτικών ενοτήτων των επιμέρους μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος

 

Η ιστοσελίδα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθή?ατος «Ερευνητικές Εργασίες (project)» το οποίο διδάχθηκε 3 ώρες εβδομαδιαίως από το Φεβρουάριο μέχρι το τέλος του τετραμήνου. Το θέμα του μαθήματος είναι επιλογής και διδάσκεται για πρώτη φορά φέτος.

Το μάθημα αυτό είναι η ευκαιρία για την έκφραση της μαθητικής δημιουργικότητας, συνεργασίας, άμιλλας και βιωματικής μάθησης και δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές με νέα αντικείμενα να αυτενεργήσουν πέρα από την διδακτέα ύλη. Οι ίδιες οι εργασίες και προπάντων η παρουσίασή τους είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ποιοτική και ελεγχόμενη εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Επίσης η ερευνητική εργασία ως μάθημα προσφέρεται για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με τον διαδικτυακό διαγωνισμό εντός σχολικού ωραρίου.

Οι γνώσεις που αποκτήσαμε στην Τοπική Ιστορία και Λαογραφία ήταν πάρα πολλές. Επιπλέον η συμμετοχή στον διαγωνισμό κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών που στην προσπάθειά τους να φτιάξουν όσο καλύτερη μπορούν την ιστοσελίδα, εξοικειώθηκαν με τη χρήση ψηφιακών συσκευών και διαδικτυακών εφαρμογών. Είδαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο διαδίκτυο και αισθάνθηκαν περήφανοι. Επίσης μεγάλη παιδαγωγική και ψυχολογική ωφελιμότητα είχε η παρουσίαση των εργασιών στη σχολική αλλά και στην τοπική κοινότητα.

Την ίδια θετική επίδραση είχε και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, που δεν είμαστε ειδικότητας Πληροφορικής. Έτσι η συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο διαγωνισμό μας έδωσε όσα δεν θα μας έδιναν πολυάριθμα σεμινάρια πάνω στα ΤΠΕ.

Η πορεία της εργασίας μας είχε ως εξής:

  • ?  Συλλογή πηγών ( 74 τεύχη του περιοδικού Νεαπολίτικα, 2 βιβλία και 12 τεύχη της δημοτικής εφημερίδας )
  • ?  ψηφιοποίησή τους (σε μορφή pdf ) και δημοσίευση των άρθρων στην ιστοσελίδα www.issuu.com σε μορφή flipbook.
  • ?  Καταχώριση των άρθρων (περίπου 250) σε βάση δεδομένων στο sch.gr έτσι ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση, ενός άρθρου σύμφωνα με τον τίτλο, το συγγραφέα, το θέμα ή την πηγή του (τεύχος, περιοδικού, βιβλίο).
  • ?  Επιλογή (περίπου 150) επιμέρους άρθρων για πλήρη ψηφιοποίησή τους με SCANNER και OCR. Διόρθωση των άρθρων και ταξινόμησή τους με βάση το θέμα.
  • ?  Επίσης επιλογή και επεξεργασία γραφικών, φωτογραφιών, βίντεο, συνεντεύξεων αλλά και συλλογή ιστορικού υλικού για την ευρύτερη περιοχή από το διαδίκτυο.(Για παράδειγμα το φόντο της ιστοσελίδας είναι από ένα έγγραφο του 1924, καθώς και από παλιές φωτογραφίες που συλλέξαμε.)
  • ?  Μορφοποίηση, λειτουργικότητα, δημιουργία μενού και χρηστικότητας της σελίδας
  • ?  Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της εργασίας στη σχολική αλλά και στην τοπική κοινότητα.
  • ?  Η κάθε ομάδα ασχολήθηκε με συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και παρουσίασε συναφείς ατομικές εργασίες.
  • ?  Οι επιμέρους εργασίες των μαθητών έγιναν σε powerPoint και προσπαθήσαμε να είναι κατανοητές, ελκυστικές , σύντομες και να μην κουράζουν.
  • ?  Όλες οι εργασίες βρίσκονται στο μενού «εργασίες μαθητών». Επίσης ανεβάσαμε τις εργασίες και σε μορφή flipbook για όσους δεν έχουν powerPoint 2007.

Τι καινούργιο μάθαμε ? ποιες νέες ιδέες σκεφτήκαμε.

Με την εργασίας μας πρώτα απ? όλους εμείς οι εκπαιδευτικοί συνειδητοποιήσαμε εμπράκτως ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ λίγα όσον αφορά τις δυνατότητες των πολυμεσικών εφαρμογών, της διαχείρισης και των δυνατοτήτων μιας ιστοσελίδας καθώς και την τεράστια συμβολή της στην διδακτική διαδικασία. Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας σε τέτοιους διαγωνισμούς αποκομίζουμε τα μέγιστα οφέλη παιδαγωγικά και γνωστικά.

Η τεχνική του flipbook, η δημιουργία βάσης δεδομένων, και η θεματική ταξινόμηση των άρθρων ήταν πράγματα που κάναμε για πρώτη φορά και μας δίδαξαν πολλά. Βέβαια το γνωστικό επίπεδο των μαθητών στις ΤΠΕ ήταν κατώτερο του αναμενομένου, πράγμα που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενασχόλησής τους με τέτοιες δραστηριότητες.

 

Τι εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής χρησι?οποιήσα?ε.

 

Για την εργασία μας χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό CMS Joomla .Οι μαθητές κατανόησαν πως μπορεί να δημιουργηθεί ?ία ιστοσελίδα , σχεδίασαν με το Artisteer 3την δομή-μορφή (template) της και συνέβαλαν στην εμφάνισή της.

Αρχειακό υλικό σε έντυπη μορφή ψηφιοποιήθηκε ?ε τη χρήση scanner και κατάλληλου λογισμικού OCR (ABBY FineReader) , και στη συνέχεια ?ε επεξεργαστή κειμένου (Microsoft Word) τροποποιήθηκε-μορφοποιήθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ?ας. Επίσης φιλοξενήθηκε στη ιστοσελίδα της ISSUU για την δημιουργία των flipbook.

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν φλασάκια usb για την μεταφορά αρχείων, καθώς και η χρήση του email (δημιουργία λογαριασμών στο gmail.)

Με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, πάρθηκαν φωτογραφίες από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ?ας, οι οποίες μαζί ?ε φωτογραφίες και γραφικά από το διαδίκτυο καθώς και από χορηγίες ιδιωτών επεξεργάστηκαν ?ε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (office picture Manager).

Οι παρουσιάσεις των εργασιών έγιναν με το PowerPoint2007.

Έγινε πολύ συχνή χρήση προγραμμάτων πλοήγησης ιστοσελίδων (κυρίως Mozilla Firefox),καθώς και αναζήτηση στις σελίδες του YOUTUBE.

Η επεξεργασία των βίντεο έγινε με το Pinnacle Studio 14 και το movie maker.

Για το ανέβασμα του υλικού (φωτογραφιών, αρχείων) χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Filezilla.

Με ποιους τρόπους γίναμε (?ε την εργασία ?ας) «πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας μέσα από το διαδίκτυο.

 

Όταν άρχισε η εργασία μας ανακαλύψαμε ότι σχεδόν δεν υπήρχε η πόλη μας στο διαδίκτυο. Το ψηφιακό υλικό για τη Νεάπολη πέρα από κάποιες φωτογραφίες και μερικές γενικές ιστορικές αναφορές ήταν ανύπαρκτο. Καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε αρκετό αρχειακό υλικό και ελπίζουμε ότι η ιστοσελίδα μας θα εμπλουτίζεται συνέχεια με καινούργιες εργασίες και άρθρα.

 

Αντίκτυπος της εργασίας ?ας στην τοπική ?ας κοινότητα (σχολείο-γειτονιά συνοικία).

 

Η διαδικασία δημιουργίας της ιστοσελίδας ενέπλεξε ?έλη της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινωνίας. Η επαφή των παιδιών ειδικά ?ε ηλικιωμένους υπήρξε για τους τελευταίους ένα ερέθισμα να ανασύρουν τις αναμνήσεις τους. Η συζήτηση, παρουσίαση του αρχειακού υλικού στη σχολική κοινότητα ?μαθητές και εκπαιδευτικούς -αλλά και στην τοπική κοινότητα έδωσε την ευκαιρία μιας βαθύτερης γνωριμίας ?ε την περιοχή μας , την καταγωγή και τις παραδόσεις μας. Ήδη οι αντιδράσεις από τους καθηγητές και τους μαθητές μας (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) ήταν θετικότατες αφού πλέον το ψηφιακό υλικό θα χρησιμοποιηθεί ως βάση δεδομένων για την εκπόνηση πολλαπλάσιων μαθητικών εργασιών.

 

Πώς πήραν μέρος άλλα ?έλη της κοινότητάς ?ας στην εργασία ?ας βοηθώντας εθελοντικά.

 

Η διεύθυνση του σχολείου και τα υπόλοιπα ?έλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στήριξαν ιδιαίτερα την προσπάθεια ?ας. Φυσικά η βοήθεια δεν περιορίστηκε ?όνο στα όρια του σχολείου και υπήρξε συμπαράσταση των γονιών-συγγενών-φίλων των συμμετεχόντων μαθητών στη παροχή πληροφοριών μέσα από συζητήσεις αλλά και ?ε παροχή πληροφοριακού υλικού.

 

Ανακαλύψεις ? απρόοπτα ? εκπλήξεις

 

Οι μαθητές αποκόμισαν πολύ ευχάριστες εντυπώσεις από την όλη διαδικασία. Προβληματίστηκαν, κουράστηκαν, αγχώθηκαν αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας άφησε όλους ικανοποιημένους.

Ευχάριστη έκπληξη, η έντονη δραστηριοποίηση και συμμετοχή στην εργασία μαθητών που δεν έδειχναν μέχρι τώρα ιδιαίτερη προθυμία στην εκτέλεση εργασιών με ιστορικά θέματα. Πολλαπλάσια ήταν τα οφέλη που αποκόμισαν σχετικά με τις γνώσεις τους στην τοπική ιστορία. Εντύπωση μου προκάλεσε προσωπικά στην αρχή το ότι μερικοί δεν γνώριζαν ούτε την καταγωγή τους. Στην παρουσίαση της εργασίας έμειναν έκπληκτοι μαθητές ,γονείς αλλά και καθηγητές από τον πλούτο της τοπικής ιστορίας η οποία δεν έχει αποτελέσει μέχρι τώρα κύριο αντικείμενο διδασκαλίας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν για μας η συνάντηση με απογόνους των Βαλαάδων ( μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής μέχρι το 1922). Η επίσκεψή τους στις πατρογονικές τους εστίες συνέπεσε με την εκπόνηση της εργασίας μας. Η επαφή μαζί τους και η ανταλλαγή απόψεων ζωντάνεψε την ιστορία μπροστά μας.

banner468x60 05

Τίτλος Άρθρου Συγγραφέας Περιεχόμενο Έντυπο Αρ. Φύλλου
Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ΝεάποληςΝικόλαος ΔασκαλάκηςΙστορικόΝεαπολίτικα39
Η Γεωργία και η ζωή στα παλαιά χρόνιαΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα39
Η 9η Οκτωβρίου 1943 στη ΝεάποληΕμμανουηλίδης ΔημήτριοςΙστορικόΝεαπολίτικα64
Λειψίστα-ΑνασελίτσαΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα64
Δύο Σουλτανικά Φιρμάνια για την Εκκλησία των ΤαξιαρχώνΜαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα63
Λειψίστα-Ανασελίτσα ,Συλλογή πηγών για τα δύο ιστοΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα63
το πολιτικό κλίμα στη Νεάπολη,Στα τέλη της Δεκαετίας του 1920Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα67
Το Αηδονοχώρι το χωριό μου,Ήθη και ΈθιμαΕρμιόνη Βασιλοπούλου-ΤασιούλαΛαογραφικόΝεαπολίτικα67
Συνοπτική επισκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων στην Ελλάδα και τη ΝεάπολΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα71
Ας μάθουν οι Έλληνες κάτι που δε γνωρίζουνΑμανατίδης ΛάζαροςΙστορικόΝεαπολίτικα71
Δημοτικά τραγούδια και ιστορίες για ληστές των ΟντριωνΆρης ΜπακαϊμηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα71
Παλιοί Οργανοπαίχτες του ΒοϊουΣτέργιος Χρήστου ΜαντζούκαςΙστορικόΝεαπολίτικα66
το πολιτικό κλίμα στη Νεάπολη,Στα τέλη της Δεκαετίας του 1920 αΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα66
Λαψίστα ή ΛεψίσταΑθανάσιου Χ.ΣακαλήΕτυμολογικόΝεαπολίτικα66
Όσα ΘυμάμαιΣάκης ΠαπαθανασίουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα66
Το Αηδονοχώρι το χωριό μου,Ήθη και Έθιμα 1Ερμιόνη Βασιλοπούλου-ΤασιούλαΛαογραφικόΝεαπολίτικα66
Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933.Οι Εθνικές εκλογές του 1928Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα65
Το Αηδονοχώρι το χωριό μου,Ήθη και Έθιμα 2Ερμιόνη Βασιλοπούλου-ΤασιούλαΛαογραφικόΝεαπολίτικα65
Χριστουγεννιάτικα έθιμα στο ΒόϊοΖήσης ΧασιώτηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα65
Προσφυγικές Εγκαταστάσεις στη ΝεάποληΑριάδνη ΑντωνιάδουΙστορικόΝεαπολίτικα65
Η διασκέδαση της νεολαίας στα χωριά τα παλιότερα χρόνιαΕλευθέριου Αθ.ΜπέτσουΛαογραφικόΝεαπολίτικα62
Τα Λαικά Μουσικά Συγκροτήματα των γάμων στα χωριά μαςΣτέργιος ΑνδρεόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα62
Εφημερίδες της Επαρχίας ΒοϊουΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΑφιέρωμαΝεαπολίτικα62
Απο τις σημειώσεις του Αριστοτέλη ΚεραμάρηΖήσης ΛαμπρόπουλοςΛαογραφικόΝεαπολίτικα62
Η Ληστοκρατία στην Ανασελίτσα στα τέλη του 1920Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα68
Αναμνήσεις απο τις εκλογικές αναμετρήσεις του παππού μουΜαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα68
Ο Μακεδονικός ΑγώναςΖήσης ΧασιώτηςΙστορικόΝεαπολίτικα68
Ένας νοσταλγικός γυρισμός στα περασμέναΆρης ΚανδηλάπτηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα70
Το γεωργικό Επιμελητήριο ΚοζάνηςΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα70
Η Νεάπολη (Ληψίστα) του 1859Μαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα70
Η Ληστοκρατία στην Ανασελίτσα στα τέλη του 1920 2Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα69
Οι μάχες για την απελευθέρωση της Νεάπολης το 1912Ηλίας ΜπάκαςΙστορικόΝεαπολίτικα69
Η απόφαση για την κατάργηση του Γυμνασίου Τσοτυλίου το 1932Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα72
Δημοτικά τραγούδια και ιστορίες για ληστές των Οντριων 2Άρης ΜπακαϊμηςΙστορικόΝεαπολίτικα72
Η κυρία ΘεανώΓιάννης ΚοντογιάννηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα72
Αναπολώ και ΝοσταλγώΑμανατίδης ΛάζαροςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα72
Ο Γυμναστικός Σύλλογος ΑλιάκμωνΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα73
Το κατηχητικό Σχολείο στη ΝεάποληΣουζάνα Λαδά-ΠουλημένουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα73
Δύο τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την οικογένεια Ζησόπουλου στα τέλη του 1Κων/νος Αθαν.ΖησόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα73
Με τους ''Βασιλείς των Ορέων'' του ΜεσοπολέμουΆρης ΜπακαϊμηςΙστορικόΝεαπολίτικα73
Χωρίς Θρανείο (1948)Θεοδόσιος ΔόσιοςΑπόσπασμα βιβλίΝεαπολίτικα73
ΚόλιανταΆρης ΜπακαϊμηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα61
Η μετονομασία της Λειψίστας σε Νεάπολη, Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα61
Ο "Πραματευτής"-Προδότης Αλέξανδρου Σωτ.ΜπακαϊμηΑναμνήσειςΝεαπολίτικα61
Νταϊλιάνα-νταλάκαςΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΛαογραφικό61
Ο ΤσιτσάνηςΓιάννης ΑλιάτογλουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα60
Η μετονομασία της Λειψίστας και των άλλων οικισμών, Η Νεάπολη την περίοδο 1Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα60
Οι Βαλα(χ)άδες της Ανασελίτσας 3Μαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα60
Η αντίσταση των κατοικων της Ανασελίτσας στον εξισλαμισμόΘεοδόσιος ΔόσιοςΙστορικόΝεαπολίτικα60
Το παλιότερο όνομα της ΝεάποληςΑθανάσιου Χ.ΣακαλήΙστορικόΝεαπολίτικα58
Αποκριές στη Νεάπολη, η κλαδαριά στ'ΑλώνιαΜαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα58
Το χωριό μας ο ΑλιάκμοναςΜαρία ΜπάτζιουΙστορικόΝεαπολίτικα58
Οι Βαλα(χ)άδες της Ανασελίτσας 1Μαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα58
Ποδοσφαιρικό Ντέρμπυ,Αηδονοχωρίου-ΝεάποληςΣτέργιος ΑνδρεόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα58
Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος ''ΠΟΝΤΟΣ'',Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933.Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα59
Οι Βαλα(χ)άδες της Ανασελίτσας 2Μαίρη Αδαμοπούλου - ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα59
Οι βράβευση των καπνών της Λειψίστης,Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα57
Αναμνήσεις απο το Δημοτικό Σχολείο της ΝεάποληςΣτέργιος ΑνδρεόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα57
Το μεγάλο έργο της Ύδρευσης,Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα56
Το ιστορικό της Ιδρύσεως του Ιδιωτικού Γυμνασίου ΝεαπόλεωςΝικ.Γ.ΔασκαλάκηΙστορικόΝεαπολίτικα56
''Σινέ ΠΑΤΕ''Γιάννη ΓουσιόπουλουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα56
Ένας ογδοντάρης θυμάταιΝεαπολίτικαΑναμνήσειςΝεαπολίτικα56
Παραιατρική φροντίδα στο χωριόΑχιλλέα ΒυτανιώτηΑναμνήσειςΝεαπολίτικα56
Λαογραφικά μηνός ΜαϊουΓεώργιος Μ.ΜπόνταςΛαογραφικόΝεαπολίτικα55
Εντυπώσεις απεσταμνένων εφημερίδων για τη Λειψίστα του 1927Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα55
Η ιστορία της εκκλησίας Αγίου ΠνεύματοςΑλέξανδρου Σωτ.ΜπακαϊμηΙστορικόΝεαπολίτικα55
Ή στον άμμο στο γεφύρι ή στον κάμπο στο ΒρατίνιΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα55
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως τουυ Σωτήρος στο ΔρυόβουνοΖήσης Γ.ΤζηκαλιάςΙστορικόΝεαπολίτικα55
Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933,το μνημόσυνο των ΠοντίωνΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα54
''Η ιστορία μιας εξώπορτας''Γιάννης ΚοντογιάννηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα54
Η συμμετοχή της Σιάτιστας στην επανάσταση του 1821Γεώργιος Μ.ΜπόνταςΙστορικόΝεαπολίτικα54
Η Νεάπολη τη δεκαετία 1924-1933,Συνοπτική επισκόπηση γεγονότων το έτος 1827Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα53
Το μοιρολόι που έκανε όλους τους επίστρατους να δακρύσουν 1939Αλέξανδρος Σ.ΜπακαϊμηςΙστορικόΝεαπολίτικα53
Τα ελευθέρια της ΝεάποληςΓιάννης ΤζιμόπουλοςΙστορικόΝεαπολίτικα53
Όταν ο καπεταν Νάκης Λίτσας πέρασε απο τη ΜοιραλήΝικόλαος Βασιλείου ΒαλκάνοςΙστορικόΝεαπολίτικα53
Η Νεάπολη τη δεκαετία 1924-1933,Η Φιλόπτωχος αδελφότης''Αναγέννησις''Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα52
Νοσταλγικές Αναμνήσεις,οι παλιοί συμμαθητές.Γιάννης ΑλιάτογλουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα52
Η Νεάπολη τη δεκαετία 1924-1933,Σύλλογος ''Καλυψώ''Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα51
Η Νεάπολη τη δεκαετία 1924-1933.Επισκόπηση έτους 1926Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα50
Αφηγήσεις για την Νασελίτσα του 19ου αιώναΚων.ΖησόπουλοςΑφηγήσειςΝεαπολίτικα50
Η Νεάπολη τη δεκαετία 1924-1933.Ο συνεταιρισμός''Κυψέλη''βΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα49
Πως είδαν οι ξένοι περιηγητές την Νεάπολη της ΤουρκοκρατίαςΜαίρη Αδαμοπούλου-ΧαραλαμπίδουΙστορικόΝεαπολίτικα49
Κόλιαντα 1Αλκιβιάδης ΝέτταςΛαογραφικόΝεαπολίτικα49
Αναμνήσεις του παρελθόντοςΛουκία Τσούφιου- ΚαριοφίνηΑναμνήσειςΝεαπολίτικα49
Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933,Συνεταιρισμός ''Η κυψέλη''Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα48
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο ΔρυόβουνοΣουμαράς ΔημήτριοςΙστορικόΝεαπολίτικα48
Η Νεάπολη την περίοδο 1924-1933.Οι κοινοτικές εκλογές του 1925Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα47
Φτωχή μου γειτονιάΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα47
Δάσκαλοι του Γένους-Αριστοτέλης ΚεραμάρηςΖήσης ΛαμπρόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα47
έτος 1937,έτος ιστορικόν και σωτήριον για τη ΝεάποληΑθανάσιος Θ.ΚεραμάρηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα47
Δάσκαλοι του Γένους-Δημήτριος ΧαραλαμπίδηςΆλκης ΧαραλαμπίδηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα46
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Ορφανοτροφείο θηλέων 1925Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα46
Παιδικές αληθινές ιστορίεςΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα46
Το Άγιο ΧώμαΓιάννη ΚορίδηΑπόσπασμα βιβλίΝεαπολίτικα46
Χρονικό μιας εποχήςΓιάννης ΚοντογιάννηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα46
Ματωμένη ΚαντάδαΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα45
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Έτος 1925Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα45
Το δημοτικό μας τραγούδιΠαύλος ΧασιώτηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα45
Ο ΑργαλειόςΓαϊτάνης ΒασίλειοςΛαογραφικόΝεαπολίτικα45
Αναπολώντας τα όμορφα παιδικά μας χρόνιαΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα44
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Έτος 1924Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα44
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Έτος 1924,Συνοικισμός ''Νέα Ίμερα''Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα43
Μικρασιατική Λαογραφία-Το μοιρολόγι του ΧριστούΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα43
Χριστουγεννιάτικα έθιμα στο Βόϊο 2Ζήσης ΧασιώτηςΛαογραφικόΝεαπολίτικα42
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Έτος 1924.Η Νεάπολη χωρίς το μουσουλμανικόΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα42
Ελπίδα Γρηγοριάδου-Η γλυκιά τροβαδούρος της αγάπης.Γρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΑφιέρωμαΝεαπολίτικα42
Παιδικές μνήμες-μια φανέλαΝικολαϊδης ΔημήτριοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα42
Αναμνήσεις απο τα παλιάΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα41
Το Μεταλλείον Ταύρου ΙκονίουΓ.ΛυκίδηςΙστορικόΝεαπολίτικα41
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933,Έτος 1924 Οι ΒαλαάδεςΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα41
Η Νεάπολη και το Παλιούρι απο άποψη παραγωγής φρούτωνΑλέξανδρου Σωτ.ΜπακαϊμηΙστορικόΝεαπολίτικα41
Η Νεάπολη την δεκαετία 1924-1933, με τη δημοσιογραφική ματιά του Στ.ΧρυσαφόΓρ.Χαρ.ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα40
Ου αρμόζμουςΝικολάου ΦωτόπουλουΛαογραφικόΝεαπολίτικα40
Η γέννηση και ο θάνατος του ''Κεραυνού''Νικολαϊδης ΔημήτριοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα39
Τότε που τα χωράφια της Νεαπόλεως δεν ήταν σπαρμένα μόνο με αγροτικά προϊόνΝικολαϊδης ΔημήτριοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα39
Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Νεαπόλεως-Η αρχήΝικ.Γ.ΔασκαλάκηΙστορικόΝεαπολίτικα39
Η ΚαραντάναΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα38
Αναμνήσεις απο τον τακτικό Γιάννη ΓιαπουτζόπουλοΓιάννης Γ.ΓιαπουτζόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα38
Αναμνήσεις απο ένα ποδοσφαιρικό αγώνα του Κώστα τσερμενίδηΚώστας ΤσερμενίδηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα38
Τα χρονικά Νεάπολης -κρίσεις και απόψειςΒασίλειος ΚοτζαθανάσηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα37
Οι Γερμανοί στην Νεάπολη, μια αληθινή ιστορίαΙωάννης Μ.ΠατρικίουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα37
Η συμμετοχή της Νεάπολης στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 40Εμμανουηλίδης ΔημήτριοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα37
Γεωργικός συνεταιρισμός -Το ειδικό φυλλάδιο της εποχής ..1928Φίφη Μαυροματοπούλου-ΠαπαδοπούλοΙστορικόΝεαπολίτικα37
Γνωριμία με το μάζωμα - σπάσιμο του καπνούΣουζάνα Λαδά-ΠουλημένουΑναμνήσειςΝεαπολίτικα36
Ιστορικές περιπλανήσειςΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουΙστορικόΝεαπολίτικα36
Οι Ιταλοί στη ΝεάποληΓιάννης Γ.ΓιαπουτζόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα35
Οι αρχές της αντίστασης στη Δυτ.Μακεδονία 1941-1943Θανάσης ΚαλλιανιώτηςεργασίαΝεαπολίτικα35
Ιστορικές αναδρομέςΕμμανουηλίδης ΔημήτριοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα34
Μνήμες απο τον πόλεμο του 40Γιάννης Γ.ΓιαπουτζόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα34
Τ ο κτήμα του παππού Ξενοφώντα ΤσαγάλαΑθανάσιος ΓεωργιάδηςΑφιέρωμαΝεαπολίτικα34
Τα πρώτα αυτοκίνητα και οι πρώτοι αυτοκινητιστέςΑλέξανδρου Σωτ.ΜπακαϊμηΙστορικόΝεαπολίτικα34
Βόλτα στου πασά το μεζάριΣ.Π.ΑναμνήσειςΝεαπολίτικα33
Ενα ξεχασμένο σχολείοΓιάννης Γ.ΓιαπουτζόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα33
Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Νεαπόλεως-1958ΝεαπολίτικαΙστορικόΝεαπολίτικα33
Συνεντεύξεις-Γ.Πασχάλη-Κ.ΤσερμενίδηΝεαπολίτικασυνέντευξηΝεαπολίτικα33
Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ΝεαπόλεωςΝεαπολίτικαΙστορικόΝεαπολίτικα32
Η μάχη της Νεάπολης 1943Ανδρέας ΠαπαδόπουλοςΙστορικόΝεαπολίτικα32
Ιστορικές περιπλανήσεις-Νέα ΊμεραΗχω της ΜακεδονίαςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Ταξίδι στην Δυτ.ΜακεδονίαΦραγκίσκος ΠουκεβίλΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Στρατής ΑραμπατζήςΛ αληθινόςΑφιέρωμαΝεαπολίτικα1-31
Ιστορικά της ΝεάποληςΑχιλλέας ΚεραμάρηςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Ιστορία Αγίου ΠνεύματοςΑ.Νέττα-Κ.ΑτατάμηΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Η απελευθέρωση της ΝεάποληςΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Πως ελευθερώθηκε η ΑνασελίτσαΓιάννης Δ.ΤζημόπουλοςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Η μάχη της Νεάπολης με του Ιταλούς ιππείς το '43Β.ΝταιλιάνηςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Σιδέρης Ισίδωρος-Δεδούσης ΓεώργιοςΛ.ΑΑφιέρωμαΝεαπολίτικα1-31
προσωπική εμπειρία απ' την αποφράδα ημέρα 9-10-43,Άγγελος ΤσολακόπουλοςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Αφιέρωμα στη μνήμη του δασκάλου μου Μιχαήλ ΑβραάμΑνθούλα Παπαδοπούλου-ΤσαγαλάΑφιέρωμαΝεαπολίτικα1-31
Η Νεάπολη προπολεμικά....1940Κώστας ΤσερμενίδηςΑναμνήσειςΝεαπολίτικα1-31
Τα εν Ελλάδι ταξίδια μουΓιώργος ΚανδηλάπτηςΙστορικόΝεαπολίτικα1-31
Ποδόσφαιρο απο παλιάΠ.Χ.ΑναμνήσειςΝεαπολίτικα1-31
Οδοιπορικό στη ΝεάποληΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουΑφιέρωμαΝεαπολίτικα1-31
αποτελέσματα απογραφής 2001-1991Γιάννης Παν.ΑλιάτογλουΑφιέρωμαΝεαπολίτικα1-31
Ο Δήμος μαςΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1
Ταξίδι στο ΣκαλοχώριΠολιτιστικός Σύλλογος ΣκαλοχωρίοΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Στο δημοτικό σχολείο Σκαλοχωρίου πριν 100 χρόνιαΑνδομάχη ΒασιλειάδουΑναμνήσειςΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Τ'αγιάσματα στην ΠεπονιάΓιώργου Ν.ΘεοδωσάκηΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Συνεργασίες-Ποίηση-ΠοντιακάΝαπολίτικο ΒήμακείμεναΝεαπολίτικο Βήμ1-6
ψυχαγωγία-αινίγματα για καλές παρέεςΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουκείμεναΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Γιορτή για το Πολυτεχνείο 2007Λύκειο ΝεάποληςΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Ποντιακά-Ποντιακές σελίδεςΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
συνάντηση αποφοίτων 1978Γιάννης ΓουσιόπουλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Ο Τσιτσάνης 1Γιάννης Παν.ΑλιάτογλουΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
σχολική αγώνες ανωμάλου δρόμου 2007Νεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
ακαδημία ποδοσφαίρου ''η ένωση''Νεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
5ος αγώνας ορεινής ποδηλασίαςΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ1-6
Ιστορική αναδρομή στο χώρο και στο παρελθόνΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Ρωμαική και Βυζαντινή εποχήΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Τα χρόνια της τουρκοκρατίαςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Ο αυτόχθων Ελληνικός πληθυσμός της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Η προσφορά της Νεάπολης στο Μακεδονικό ΑγώναΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Ο καπετάν Ισίδωρος ΣιδέρηςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Πότε και πως κτιστηκαν οι εκκλησίες της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη1
Η απεθευθέρωση της γύρω απο τη Νεάπολη περιοχής απο τους ΤούρκουςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Η πρώτη απελευθέρωση της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Η ανακατάληψη της Νεάπολης απο τους Τούρκους και η οριστική της απελευθέρωσΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Ποιοί ήταν οι πρώτοι ντόπιοι κάτοικοι της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Η αποκατάσταση των προσφύγων, ο εποικισμός της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Η ανοικοδόμηση του προσφυγικού οικισμούΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη2
Η Νεάπολη μετά την εγκατάσταση των προσφύγωνΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
Εμπορική υποδομή της μεταπελευθερωτικής ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
Ο Αλβανικός πόλεμος ,η υποδούλωση της ΕλλάδοςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
Η ζωή της Νεάπολης στην κατοχήΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
Η αποφραδα ημέρα της 9ης Οκτωβρίου 1943Αλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
Οι λοιπές εκκλησίες της ΝεάποληςΑλκιβιάδης ΝέτταςΑπόσπασμα βιβλίΧρονικά Νεάπολη3
ΒαλαάδεςΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Φορολογική κατάσταση της περιοχής 1919-1922Βασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΠέλκαΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΔρυόβουνονΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και ΠαναγίαςΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Μαρτίστιο-ΠλάζουμηΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΤσιρούσινονΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Ιερά Μονή Παναγίας ΤσιρούσινουΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Διατί οι κάτοικοι Τσιρούσινου αλληλοτρώγονταιΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Οδικό δίκτυο της Υποδιοικήσεως ΑνασελίτσηςΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΠυρωρήΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΒρογγίσταΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΚύναμηΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΒρατίνιονΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΣουρδάνΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΠανάρετηΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Βαίπες-ΧειμερινόνΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Γκινόσιον-ΜολόχαΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Μπομπούτσιον-ΠλατανιάΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Λαμπάνοβον-ΣήμαντροΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Σταμπάδες-ΒελανιδιάΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΧοριβόνΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
ΑηδονοχώριονΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Λειψίσταν-ΝεάπολιςΒασίλη ΑποστόλουΑπόσπασμα βιβλίΟι Οικισμοί της1
Χρηστικές πληροφορίες για τη ΝεάποληΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
παλιές και νέες ονομασίς των χωριών του βοίουΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Λαογραφικό μουσείο ΧορηγούΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Συλλογή Κυρ.ΧαραμψίδηΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
ΛευκοθέαΧρ.ΠαναγιωτόπουλοςΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
ΠολλύλακοςΜεν.ΠαπατόλιουΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Πανάρετη1Τ.ΡοβυθάκηΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Η Αγία ΤριάδαΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Μπουγα Ματέν-Μεταλλεία ΤαύρουΑ.ΧατζηκυριακίδηςΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος του ΠόντουΜαρία ΧατζηκυριακίδουΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Εκκλησία,Μολόχα-ΠλατανιάΑ.ΧατζηκυριακίδηςΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Το καζάνι και οι παρέες του-ΠεριστέραΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ2
Ταξίδια στο χρόνοΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ3
Αναμνήσεις απο το Βόϊο-κατασκηνώσεις ΧορηγούΑναστ.Ζ.ΜπέλλοςΑναμνήσειςΝεαπολίτικο Βήμ3
Ματιές στο παρελθόν-φωτογραφίεςΝεαπολίτικο ΒήμαΑναμνήσειςΝεαπολίτικο Βήμ3
53ο Σύνταγμα ΠεζικούΕφημ.ΘάρροςΙστορικόΝεαπολίτικο Βήμ3
Αδελφοποίηση-Τσατάλτσα,επίσκεψη φιλίαςΝεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ3
ΜνημείαΝεαπολίτικο ΒήμαΙστορικόΝεαπολίτικο Βήμ3
Βοϊότες ΠινδομάχοιΓιάννης Παν.ΑλιάτογλουΙστορικόΝεαπολίτικο Βήμ3
ΦΟΝ Νεάπολης-''Ενωση''Νεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ3
σχολική αγώνες ανωμάλου δρόμου 2008Νεαπολίτικο ΒήμαΑφιέρωμαΝεαπολίτικο Βήμ3
Ποίηση δημοτώνΝεαπολίτικο ΒήμακείμεναΝεαπολίτικο Βήμ3
ΔιήγημαΧρυσοβαλάντη Α.ΤσολαπίδηκείμεναΝεαπολίτικο Βήμ3
Μαρτυρίες,το εξωκκλήσι της Παναγίας ΦανερωμένηςΝεαπολίτικο ΒήμακείμεναΝεαπολίτικο Βήμ3