Print this page
Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 14:18

Ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ

Αποτελέσματα και περιγραφή των συναντήσεων με ομάδες γειτονικών πόλεων και κωμοπόλεων

Έρευνα επιμέλεια: Γρηγ. Κανδηλάπτης

 

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Αλιάκμων», που, όπως είδαμε στο προηγούμενο φύλλο, επανιδρύθηκε με νέα καταστατική μορφή στα μέσα του 1929, πολύ γρήγορα συγκρότησε μια ισχυρή ομάδα, που διαδραμάτισε πρω­ταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, σε πολλούς οικισμούς της οποίας ο αθλητισμός και κυ­ρίως το ποδόσφαιρο την περίοδο εκείνη είχε μεγάλη διάδοση. Στην ανοδική πορεία του Αλιάκμονα και τη διάδοση της αθλητικής ιδέας στη νεολαία συνέβαλε η στιβαρή διοίκηση του συλλόγου υπό την προεδρία του Αβραάμ Μιχαήλ, αλλά και η σοβαρή κι υπεύθυνη δουλειά του γενικού αρχηγού της ομάδας Δημοσθένη Αδαμαντίδη, φοιτητή της Γεωπονικής, στην προετοιμασία τόσο του ποδοσφαιρικού συγκροτήματος, όσο και των αθλητών στίβου.

Κατά τη διάρκεια της τριετούς πορείας του συλλό­γου (1929-1931) ή ποδοσφαιρική ομάδα του Αλιάκμονα έδωσε αρκετές συναντήσεις με αξιόλογες ομάδες γειτο­νικών πόλεων και κωμοπόλεων, εδραιώνοντας τη φήμη της ως ενός από τα ισχυρότερα αναγνωρισμένα σωμα­τεία της περιοχής. Θα αναφερθούμε στις περιγραφές των αγώνων αυτών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε αν­ταποκρίσεις στον τύπο, όσες κατορθώσαμε να εντοπί­σουμε ύστερα από έρευνά μας σε εφημερίδες της επο­χής εκείνης, παραθέτοντας αντίστοιχα φωτογραφημένα αποσπάσματα. Ανταποκρίσεις που δεν αφορούν μόνο Νεαπολίτες ανταποκριτές, αλλά και προσκείμενους στις αντίπαλες ομάδες. Για τι συναντήσεις του Αλιάκμονα με το άλλο ισχυρό τοπικό σωματείο, τον ιστορικό «ΠΟΝ­ΤΟ», τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα που αναπ­τύχθηκε ανάμεσά τους και αντίστοιχα στους οπαδούς τους γράψαμε σε προηγούμενο τεύχος, όταν αναφερ­θήκαμε εκτενώς στην ποδοσφαιρική ομάδα των Πον­τίων προσφύγων και συνεπώς δεν κρίνουμε σκόπιμο να τις επαναλάβουμε.

 

ΑΛΙΑΚΜΩΝ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ 2-1

Στις 6 Ιουλίου 1930 ο Αλιάκμων αντιμετώπισε στην έδρα του την ισχυρή ομάδα του Προοδευτικού Βογατσικού την οποία και νίκησε με σκορ 2-1 (ημίχρονο 1-1). Στον επαναληπτικό αγώνα που διεξήχθη στο Βογατσικό στις 10 Αυγούστου 1930 η Νεαπολίτικη ομάδα επανέλαβε τη νίκη της με το ίδιο σκορ 2-1 (ημιχρ. 2-1).

 

ΑΛΙΑΚΜΩΝ -ΠΑΝΕΡΑΤΙΚΗ 3-2

Το καλοκαίρι του 1930 ο Αλιάκμων συναντήθηκε δυο φορές σε φιλικούς αγώνες με την ισχυρή ομάδα της Πανερατικής της γειτονικής Εράτυρας. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στην Εράτυρα στις 3 Αυγούστου του 1930 και έληξε 3-2 (2-1) υπέρ του Αλιάκμονα. Τον αγώνα, όπως αναφέρει ο Ερατυρεύς ανταποκριτής, πα­ρακολούθησαν 2000 θεατές. Ο επαναληπτικός αγώνας, που τελέσθηκε στη Νεάπολη στις 24 Αυγούστου 1930, είχε επεισοδιακή κατάληξη με αποχώρηση των παικτών της Πανερατικής στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου και ενώ η ομάδα τους προηγείτο στο σκορ με 1-0. Ως λόγο για την αποχώρηση τους επικαλέ­σθηκαν την αντικατάσταση εκ μέρους του Αλιάκμονα παίκτη στο δεύτερο ημίχρονο, την οποία και δε δέχτηκαν, αν και επρόκειτο για φιλικό αγώνα. Οι παράγοντες του Αλιάκμονα στη συνέχεια υπέ­βαλαν ερώτημα στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακ-Θράκης, η οποία με έγγραφο της (αρ πρωτ. 1503/30 Αυγ. 1930) απεφάνθη ότι η αντικατάσταση ήταν νόμιμη, διότι επρόκειτο για φιλικό αγώνα, και ότι νικήτρια θεωρείται η παραμείνασα στο γήπεδο ομάδα, δηλ. ο Αλιάκμων.

 

ΑΛΙΑΚΜΩΝ-ΧΑΣΜΟΝΑΗΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 5-0 ΚΑΙ 0-3

Δυο φιλικές συναντήσεις έδωσε ο Αλιάκμων το 1931 με την Χασμοναήμ, ομάδα της Ισραηλινής κοινότητας της Καστοριάς. Η πρώτη συνάντηση, που έγινε στη Νεάπολη στις 31 Μαΐου, η τοπική ομάδα, ύστερα από εξαιρετική εμφάνιση, επικράτησε με σκορ 5-0 (0-0). Στον επαναληπτικό εκτός έδρας αγώνα, που διεξήχθη στην Καστοριά στις 20 Αυγούστου, ο Αλιάκμων , με απουσία βασικών στελεχών στη σύνθεσή του, έχασε με 3-0. Όπως αναφέρει ο Νεαπολίτης ανταποκριτής, η Χασμοναήμ χρησιμοποίησε τρεις βασικούς παίκτες της ισχυρής Καστοριανής ο­μάδας της Ορεστιάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο αγώνα της Νεάπολης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανταπόκριση, μεταξύ των θεατών που παρακολούθησε τον αγώνα, υπερτερούσε το ωραίο φύλο! Ενδεικτικό της απήχησης που είχε τότε ο βασιλιάς των σπορ στον γυναικείο πληθυσμό της Νεάπολης.

 

ΑΛΙΑΚΜΩΝ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Καστοριάς 1-2

Ισόπαλος ανεδείχθη ο γηπεδούχος Αλιάκ­μων προς τον Ατρόμητο Καστοριάς στον α­γώνα που διεξήχθη στις 6 Ιουνίου 1931. Όμως ο Καστοριανός ανταποκριτής, όπως φαίνεται στο παρατιθέμενο απόσπασμα, δίνει την νίκη στον Ατρόμητο, θεωρώντας μη έγκυρο το γκόλ της ισοφάρισης του Αλιάκμονα.

 

 

Read 608 times Last modified on Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 14:21
Administrator

Latest from Administrator

Related items